5min

Стефан Даскалов за състезанието "Защо избрах хостинг в Jump?" и своето участие

D: Стефан, кажи няколко думи за себе си? С какво се занимаваш, как попадна на SEO, какъв смисъл намираш в него?

Стефан Даскалов: Привет Димо, основната ми дейност е Offline и online търговия от не толкова далечната 2016г. Като започнах да работя за себе си знаех, че задължително трябва да имам адекватно онлайн присъствие, и SEO си дойде покрай онлайн проектите. Започнах да чета и тествам, и след като видях резултатите се задълбочих. Смисъл виждам голям, тъй като резултати се задържат във времето, за разлика от рекламите, разбира се, ако не те тресне някой ъпдейт.

D: Тоест твоята основна дейност е екомерс и покрай него неминуемо си погледнал към SEO? Лични или клиентски проекти движиш, или и двете?

Стефан Даскалов: Да, Екомерса ме храни към момента, и работя само и единствено мои проекти. Имам богат опит с управление на екипи и работа с клиенти, така че вече целя, да намаля директният контакт с клиенти, особено в SEO. В процес на обмисляне и разработка са няколко онлайн проекти, които целят пасивни доходи без да е нужно да се работи ежедневно с клиенти. Та малко или много вече SEO ми е поддейност.

D: В състезанието ти започна с чисто нов домейн, което си носи негативи в краткосрочен и позитиви в дългосрочен план, както виждаме и при класирането ти. Ти започна от задни позиции, но с времето и изграждането на абсолютно семантично релевантен на нишата домейн, достигна до първо място. Това планирана стратегия ли беше?

Стефан Даскалов: В състезанието не планувах да се включвам, но както всяка история за SEO е замесен Оги. Та още в самото начало на Маркетона се бяха записали основно колежки, и в един предишен чат Оги ме жегна с въпроса "Абе няма ли някой с топки да се включи?". И така започна всичко. Стратегията с нов домейн избрах, не само заради дългосрочните плюсове, но и защото смятах, че е по-трудно да се класираш над домейни с висок авторитет. И когато е по-трудно, резултатите са по-сладки. А семантиката си е задължителна, както за състезанието, така и за всички онлайн проекти според мен.

D: На сайтът ти виждам основният лендинг е на хоума, повторението на точната фраза е 19 пъти в 1400 думи статия, имаш много видео, таблици. Нататък си направил и няколко поддържащи статии от които линкваш към лендинга с неточни анкъри(поне тези, които погледнах). Има ли точни анкъри от помощните? Това съгласно новите тенденции за избягване на преоптимизация на анкър облака ли е? Като цяло разкажи как виждаш ти онсайт оптимизацията на лендинг?

Стефан Даскалов: Да хоума таргетира фразата за маркетона, и останалите страници (избрах да не са публикации, за да тествам дали това ще се хареса на Google) обогатяват семантиката около хостинг услугите. Точни анкъри има на не повече от 2-3 места в целия сайт, не само за да има разнообразие, но и да има логика. Не може във всяка страница да слагам "Защо избрах хостинг в Jump?", пък и наскоро четох едно кейс стъди за деоптимизация, заради таз годишните ъпдейти. Хоума линква към всички помощни страници, а те обратно в повечето случаи с анкър хостинг, хостинг в jump, или друг подходящ от текста. И като цяло стратегията ми е съдържанието да е изключително лесно разбираемо от всеки, който го чете. Ясно е че не всеки разбира от хостинг и целта ми е, дори и някоя баба да попадне на https://whyichosehostingfrom.com/ да разбере що е то хостинг, домейн и за какво се използва.

D: Благодаря. Ти, поне доколкото се вижда от инструментите, не правиш масивен външен линк билдинг. Виждам два външни линка от два сравнително силни сайта - Актуално и Експерт и 2 от по-слаби сайтове. Ние сме говорили и преди с теб, че не криеш връзките. На такава стратегия ли наблягаш - малко на брой, но от силни домейни връзки?

Стефан Даскалов: Не ги крия, но пък и инструментите не ги виждат в част от случаите. За конкретният сайт, според конзолата Google хваща 10 линкващи домейна, а Ahrefs само 4. Стратегията ми за линкбилдинг, е да внимавам много, поради факта, че домейна е нов и един масивен линкбилдинг може да го прати в сандбокса, а аз искам да си го използвам и след това Търся линкове, които е много вероятно да помогнат за класирането, както се казва, държа на качеството не на количеството.

D: Да приключим дотук, за да оставим възможност и на читателите да зададат въпроси, ако имат такива. Пожелавам на теб и проекта добро представяне в състезанието и да видим какво ще направиш след него с домейна. Благодаря ти за отделеното време и хвърляй по един поглед на дискусията във фейсбук за евентуални въпроси.Стефан Даскалов: И аз благодаря за вниманието!

Updated 09 Sep 2021
Did this page help?
Yes
No